A krémlevesek között a szénhidrát-dúsabbak közé tartozik a sütőtökös, de nagyon finom, így idén ősszel-télen is el fogom készíteni párszor. Ráadásul rém egyszerűen elkészül (kivéve persze a sütőtök darabolást).
Egy jó adag leveshez viszont általában csak egy kisebb sütőtök felét szoktam elhasználni, a maradékot megsütöm sütőben. Viszont idén sajnos a sült sütőtök nem annyira nyerő, mert a fiúk nem szeretik nagyon, nekem meg sütve már túl nagy a szénhidrát-tartalma (40 g minden 100 g finomságban)
Hozzávalók (zárójelben az összes CH tartalom):
375 g sütőtök, kis kockákra vágva (60 g)
170 g krumpli (34 g)
3 dl tej (15 g)
só, fehérbors, esetleg kicsi szerecsendió
Elkészítés:
A sütőtököt és a krumplit egyforma, kis kockákra vágom, megsózom és felteszem főniannyi vízben, amennyi ellepi őket. Amikor már szétmállósra főttek, jól összeturmixolom, felöntöm a tejjel, fehér borssal és esetleg szerecsendióval fűszerezem, aztán újabb rottyanásig még főzöm kicsit (vigyázat, könnyen kifut!).
Pirított kenyérkockával, mandula-szeletekkel vagy baconnel tálalom.
CH tartalom egy adagban: kb. 20-25 g (10 g van 100 g levesben)
Egy húsos második fogás elé kitűnő leveske, de könnyed vacsorának is finom egy fázósabb estén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése