Az alapelvek megértéséhez fontos, hogy megértsük, hogyan működik egy kismama, akinek terhességi diabétesze (GDM-je) van. Ilyenkor a terhesség előrehaladtával a hasnyálmirigünk inzulintermelése egyre kevésbé tudja ledolgozni az étkezéssel a véráramba kerülő cukor mennyiségét, ezért magas lesz a vércukor-szint. Ennek eredménye akár egy óriásbaba is lehet, és növeli a gyerkőc esélyeit a diabéteszre. Emellett GDM-ben a vércukor-szint nagyon nagy kilengéseket is mutat, azaz étkezés után hirtelen felmegy, aztán nagyon le is csökken. Nálam ez fáradékonyságot, levertséget okozott. A diéta elkezdéséig azt hittem, ez csak a várandósság természetes velejárója, de aztán rájöttem, hogy a nem megfelelő táplálkozás okozta.
Szóval a fentiek miatt két nagyon fontos alapelve van a GDM-es diétának:
- ne együnk olyan ételeket, amik gyorsan és nagyon megemelik a vércukor-szintünket
- a napi szénhidrát-bevitelt egyenletesen, napi 6 étkezésre osszuk el (fontos, hogy az étkezések között egyenletesen, kb. 3 óra teljen el)
- Reggeli - 7:00 - 25, aztán később 20 g
- Tízórai - 10:00 - 25 g
- Ebéd - 13:00 - 50 g
- Uzsonna - 16:00 - 20 g
- Vacsora - 19:00 - 30 g
- Utóvacsora - 21:30 - 15 g
Az ételeknek a vércukor-szinthez kapcsolódóan két fontos jellemzőjük van:
- Szénhidrát-tartalom - erről sok helyen lehet táblázatokat találni az Interneten, én azt a kis füzetet használtam/ használom, amit a dietetikustól kaptam. A megadott szám azt jelenti, hogy az adott (nyers!) étel 100 g-jában hány gramm szénhidrát van. Az, hogy nyers ételről beszélünk, azért fontos, mert a főzési eljárás során sokszor nagyon megváltozik az adott étel súlya (pl. nem mindegy, hogy 100 g nyers rizst eszem meg (persze főzés után), vagy a főtt rizsből mérek ki magamnak 100 g-ot). Ezért a főzés során mindig a nyers alapanyagokat kell mérni a készétel teljes CH-tartalmának kiszámításához
- Felszívódás gyorsasága - fontos azt is figyelni az étrend összeállítása során, hogy az adott alapanyagban található szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, azaz milyen gyorsan növeli meg a vércukor-szintet. Alapvetően két csoportra oszthatók az élelmiszerek: lassan és gyorsan felszívódó szénhidrát-tartalmúakra (hogy melyik alapanyag melyik csoportba tartozik, azt külön bejegyzésben fogom leírni). A felszívódás gyorsaságát is figyelembe véve úgy kell összeállítani az étrendet, hogy kb. a következő arányok jöjjenek ki:
- Reggeli - 100% lassan felszívódó szénhidrát
- Tízórai - 50% gyorsan és 50% lassan felszívódó szénhidrát
- Ebéd - 50% gyorsan és 50% lassan felszívódó szénhidrát
- Uzsonna - 100% gyorsan felszívódó szénhidrát
- Vacsora - 33% gyorsan és 66% lassan felszívódó szénhidrát
- Utóvacsora - 50% gyorsan és 50% lassan felszívódó szénhidrát
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése