Múlt héten valami jó kis nyári, zöldséges-húsos kajára vágytam, úgyhogy egy, a neten talált rakott padlizsán receptet készítettem el. Fincsi volt és kenyérrel fogyasztva laktató is. :) Elég macerás elkészíteni, de úgy tűnik, Erik egyre jobban eljátszik egyedül is, így több időm jut mostanában a főzőcskézésre.
Hozzávalók 4 személyre (zárójelben az összes CH tartalom):
3 db közepes / 830 g padlizsán (41,5 g)
2 nagy fej / 200 g vöröshagyma (16 g)
3 gerezd / 20 g fokhagyma (1,6 g)
2-3 db / 110 g paprika (3,3 g)
400 g darált hús (én sertésből készítettem) (0 g)
1 kis konzerv / 70 g sűrített paradicsom (14 g)
4 db / 490 g paradicsom (19,6 g)
sok olaj és konyhai papírtörlő vagy szalvéta, só, bors, bazsalikom, oregano, kis citromlé
Elkészítés:
A padlizsán két végét levágtam, az egészet meghámoztam és 1-1,5 cm vastag karikákra vágtam, majd sós-citromos vízbe áztattam. Amíg ez ázott, elkészítettem a husis szószt. A hagymát megpirítottam, aztán rádobtam a fokhagymát és a paprikát is. Amikor megfonnyadt a paprika is, beledobtam a húst is, megpirítottam. Ezt követte 2 hámozott paradicsom kockákra vágva, a sűrített paradicsom, 1 pohár víz és a fűszerek. Hagytam kicsit rotyogni, miközben a padlizsánkarikákat kivettem a vízből és konyharuhával leitattam róluk a nedvességet. A szósz alatt elzártam a gázt és jött a padlizsán-sütés. Forró olajban, fordítás után sózva puhára sütöttem mindet. Sütés után az olajat alaposan leitattam róluk. A puhára sütés és az olaj leitatása nagyon fontos: ha nem elég krémes a padlizsán vagy tiszta olaj az egész kaja, az sokat ront az élvezhetőségen.
Az elkészült padlizsánok egyik felével egy közepes méretű hőálló tál alját béleltem ki, aztán beleöntöttem a szószt, és befedtem a padlizsán másik felével. A tetejét a maradék 2 paradicsomból vágott karikákkal borítottam, díszítettem. Az egészet 190 fokon kb. fél óra alatt sütöttem össze.
Sajnos a fiúknak nem nagyon tetszett az állaga - ezen a téren Imi majdnem olyan érzékeny, mintegy kétéves :) -, ezért másnap fogtam a botmixert és összeturmixoltam az egészet. Nagyszerű spagettiszósz lett belőle. :)
CH tartalom egy adagban: ~19 g / 300 g-ban, úgyhogy ebédre muszáj mellé enni valamit, mondjuk kenyeret, vagy ha szószként eszed, tésztát.
Az egész mennyiség nekem 1830 g lett, ez 6,3 g-os szénhidrát-tartalmat jelent 100 g kajában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése