Mivel mással kezdhetnék egy diétás naplót, mint egy keksz recepttel. Nekem nagyon hiányoznak az édességek - főleg a csoki - ezért gyakran próbálok finomságokat készíteni a nagyobb étkezések kiegészítéséhez, vagy uzsonnára. Ez a keksz Anyunak nagyon ízlett, Apu viszont azt kérdezte: "Hogy bírod megenni? Olyan, mint a fűrészpor!" Nekem legjobban tejeskávé mellé ízlett. :)
Hozzávalók (zárójelben az összes CH tartalom):
15 dkg vaj (0 g)
40 g xilit, vagy más cukor-helyettesítő (40 g)
1 teáskanál morzsolt, szárított stevia levél (0 g)
1 tojás (0 g)
1/2 teáskanál fahéj (0 g)
1/2 teáskanálszódabikarbóna (0 g)
15 dkg zabpehely (86 g)
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (66 g)
50 g diétás étcsoki (22 g)
Elkészítés:
A steviát kb. 1/2 dl vízzel leforráztam, amikor jól kiázott, leszűrtem. A vajat a xilittel habosra kevertem, hozzákevertem a tojást. A zabpelyhet, lisztet, szódabikarbónát és fahéjat összekevertem, beleraktam a kis darabokra tört csokit (ezt érdemes elég kicsi darabokra törni, hogy a CH tartalma egyenletesen oszoljon el a kekszek között). Ezt hozzákevertem a vajas kutyulékhoz, majd hozzáadtam a stevia levét is.
Diónál kicsit kisebb gombócokat gyúrtam belőle, amiket a sütőpapírral kibélelt tepsiben egy vizes kanállal nyomkodtam laposra (kb. 35-40 keksz lesz így belőle). A sütőben 190 fokon, kb. 13-15 perc alatt sültek barnára. A végeredmény törékenyebb, mint egy normál keksz, de ha nem kell szállítani, jól egyben marad. :)
CH tartalom egy adagban: ~ 5 g CH / db
Uzsonnára vagy utóvacsorára 1 dl tejjel, tejeskávéval 2-3 darabot lehet enni belőle. Egyébként egy "lightosabb" ebéd vagy vacsora fincsi befejezése lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése