A crumble fogalmával először Londonban találkoztam, amikor egy irodaház étkezdéjében dolgoztam reggelitől ebédig. Ebédhez desszertként gyakran adtak itt almás crumble-t, ami egy igazán egyszerű süti. Londonban vaníliaszószt is adtak hozzá, de ez szerintem csak rontja az összhatást, sokkal jobb, ha csak a gyümölcs és a morzsa ízének-állagának összhatását élvezzük. Most Moes "fedőnevű" barátnőm szilvás crumble receptje és a Révfülöpről hozott vödörnyi körte adta az ötletet az elkészítéséhez. Nézzük, hogyan is diétásítottam ezt a finomságot.
Hozzávalók (zárójelben az összes CH tartalom):
550 g hámozott, cikkekre darabolt körte (66 g)
2 kiskanál szárított stevialevél (0 g)
fahéj ízlés szerint
175 g teljes kiőrlésű búzaliszt (117 g)
100 g vaj (0 g)
4 evőkanál/ 33 g zabpehely (19 g)
3 evőkanál/ 45 g xilit (45 g)
Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam melegedni, 180 fokra állítottam be. Eszter a pitesütő forma vajas kikenésével kezdte, én ezt elfelejtettem. Cukrot sem szórtam a körte alá, csak beletettem egyből a piteformába, majd nyakon öntöttem a kb. fél deci vízzel leforrázott, ázni hagyott stevia levével. Megszórtam fahéjjal, aztán bedobtam a sütőbe, és 10-15 percig sütöttem. A sütés ideje egyébként nagyrészt attól függ, mennyire puha alapból a gyümölcs, amiből a crumble készül. Az én körtém elég kemény volt, ezért hagytam ennyi ideig a sütőben.
Amíg a körte kicsit sült, elkészítettem a crumble-t. A késes aprítóba kimértem a lisztet, a zabpelyhet és a xilitet, kicsit összekevertem őket, aztán belekockáztam a vajat is. Ezzel együtt is megpörgettem kicsit a lisztes keveréket, és már kész is volt a crumble, avagy a morzsa. Ezt egyenletesen ráterítettem a körte tetejére és kb 25 percre visszatettem a sütőbe. 25 perc múlva pedig kész is volt a finomság.
CH tartalom egy adagban: 100 g ebből a finomságból kb. 27 g CH-t tartalmaz.
Én ezt vacsira ettem egy jó adag baconos-sajtos-paradicsomos-joghurtos saláta után. Sőt, ma este még az utóvacsim is ebből volt. Szerencsére a teljes kiőrlésű liszt miatt azért eléggé kiadós. A CH tartalom csökkentésére is vannak egyébként ötleteim, így idén télen még párszor eszik a család almás vagy körtés crumble-t. Pl. ha körte helyett almából csinálom, összességében kb. 30 g CH takarítható meg. De a liszt egy részét lehetne aprított dióval vagy mandulával is helyettesíteni, vagy xilit helyett legalább részben eritritolt tenni bele.
Amikor Erikkel várandós voltam, és kiderült, hogy el kell kezdenem diétázni, nagyon megijedtem. Azt gondoltam, biztosan éhezni fogok, és beletelt jó pár hétbe, míg belejöttem. Akkor csak papíron vezettem a diétás naplómat. Most, hogy újra várandós vagyok, és újrakezdem a diétát, úgy döntöttem, megpróbálom ezt valami jól kereshetőbb, publikusabb formában megvalósítani, hátha magamnak és másoknak is könnyebben használható naplót sikerül összehoznom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése